v chatu 
 
Vše nejlepší Jetysovi
7.5 00:10 cetlyk

Vše nejlepší Cetlykovi
7.5 08:19 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
17.2 10:59 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
10.2 20:21 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
27.1 12:45 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
20.1 16:10 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
13.1 12:06 jetys

Jetýsek se zkusí znovu vrátit
13.1 12:06 jetys

Dnes chajda neni
21.10 17:49 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
7.10 15:20 jetys

pro přidání příspěvku se, prosíme, přihlaste


zpět k obsahu

3.10.2008 06:42Solitary 
převod BW
Včera poskytl na chatu Cába jakýsi online tutoriál k převodu fotek do BW pro editor PS. Pokud by se někdo další chtěl na to podívat (je to krok za krokem), nalistujte si na chajdě příspěvky s datem 2.10.2008 od cca 22:52 h. Cábovi patří velké díky :)
3.10.2008 08:51
BW výpočty
Jen zkopíruju co jsem tady Gdysi napsal:

Včera zde padla zmínka o převodu do BW pomocí „výpočtů“.
Každý používáme svoji oblíbenou techniku,některá je horší ,některá lepší .Obyčejný převod do stupně šedi,je rychlý a jednoduchý.Nedává však mnoho dalších možností,nepočítám-li další úpravy pomocí úrovní.
O mnoho lepší převod, bych označil „míchání kanálů“.Nazval bych ho opravdu pokročilým převodem.Ve photoshopu jsem si ho zautomatizoval a na jeden klik je hotovo.Nabízí se mi pět šoupátek,kterými lze fotku posunout více do černa,nebo ji udělat pěkně kontrastní. Výborně se hodí třeba na baráky (myslím) .Stává se mi však často,že v bílé už ztrácím informace. Šmátnul jsem tedy po metodě další a tou jsou VÝPOČTY.
Ten kdo se teď leknul,že bude potřebovat oprášit znalosti vyšší matematiky,nechť v klidu polkne svůj hlt oblíbeného pití.Von to totiž Photoshop, zaplať pánbůh, přelouská za nás. )
Takže,kafe nebo panáka na stůl,kuřáci cígo a deme na to. )
Fotka otevřena? Dobře tedy,-v horní liště dej OBRAZ a dál najeď na VÝPOĆTY. V záludném okně na vás čučej dva kanály.A to je právě ta vychytávka,můžete je totiž mezi sebou prolnout a vytvořit nový vyvážený kanál.Neměly by být stejné!(by to jaksi ztrácelo smysl) První dej třeba červenej (ve Zdroj 1) a ten druhej kanál třeba zelenej (Zdroj 2).Už to samo o sobě vypadá pěkně. Ještě ve spodnější části je roletka „Režim“ tam si vyzkoušej co ti nejvíce vyhovuje. Nabízí se opravdu přehršel možností.
Režim „násobit“ mám asi nejraději. Můžeš zde lehce vytvořit negativ,hi-key…dle libosti.
Když se dostatečně vyblbneš,tak ve spodní roletce „Výsledek“ vyber „Nový dokument“ a dej OK. Rázem se ti fotka otevře v novém okně .Původní,barevnej originál si můžeš uložit (rozuměj dobře uložit,né že ho pak budeš hledat po všech čertech) a nově vzniklý dokument s názvem Alfa nyní převeď do stupňů šedi.Jak? No,jednoduše.Zavolej na někoho a řekni mu:“Nahoře najeď na OBRAZ,potom REŽIM a zvol STUPNĚ ŠEDI!“
Tohle fakt nezmrší ani malý dítě. :))
No a hotovo. Na tři řádky to sice nebylo,jak již avizoval Standa ,ale hrůza to snad žádná není.
Doufám,že jsem zájemcům alespoň trochu nastínl oč jde a tento článek bude ku prospěchu i někomu dalšímu.
Pokud vás zajímá jak se to dá všechno provést co nejrychleji,potom se informujte u Cetlyka,ten už to dělá po slepu,protože barevná fotka je u něj svátkem. :)))))
Tak hodně zdaru přeje Lojza Prášil

Tak to bylo a teď už to zas dělám v NX2 :)))))
3.10.2008 15:09
Převod
Mohli byste sem někdo i ten Cábův návod zkopírovat, ať je to všecko pěkně pohromadě. :-)
3.10.2008 15:39
re: Převod
Zkopnu to a dám to sem :)
3.10.2008 16:17
Převod do BW
Otevřete si fotku ve Photoshopu. Vlevo jak máte pod nástrojema paletku s barvou pozadí a popředí (2 překryté čtverečky) tak popředí si nastavte na černou a pozadí na bílou. Vpravo v paletce vrstvy klikněte dole na jednu z těch malinkatých ikonek (přepůlemý kruh - černobílý) a tam dejte Mapovat na přechod a potvrďte. Tím se vám vytvoří nová vrstva - černobílý přechod (ve vrstvách budete mít dole barevnou fotku a nad tím tuto novou vrstvu s přechodem). Zkontrolujte si, zda jste v této vrchní vrstvě, klikněte na režim prolnutí (na to Normální/Normal) a změňtě to na Barva/Color. Tím vám vysoupí dost důležité polotóny :o). Snižte krytí této vrstvy na cca 96% a znovu klikněte dolů na tu ikonku s přepůleným kolečkem a tam zvolte Křivky/Curves. Otevře se okno, ve kterém se musíte z RGB přepnout na červený kanál R, ten potom uchopit uprostřed a posunout cca 1cm směrem nahoru. Zelený kanál G vynecháme, přepneme se do modrého kanálu B, se kterým uděláme to samé, jako s červeným, ale opačným směrem – cca 1cm dolů a potvrďte. Měla by vzniknout hnědooranžová fotka. Snižte krytí této vrstvy na cca 18-20% a v režimu prolnutí změňte Normální na Ztmavit. Fotka dostane slabě nazelenalý nádech. Klikněte nahoře na liště na Vrstva – Nová – Vrstva... a tam změňte režim prolnutí na Překrýt, krytí na cca 30% a hlavně dole zaškrtněte tu kolonku (vyplnění vrstvy 50%ní šedou). Zkontrolujte, zda máte tuto vrstvu v pořadí vrtev nahoře a zkopírujte jí (CTRL + J). V této vrchní zkopírované vrstvě si nástrojem Zesvětlení/Ztmavení zesvětlete/ztmavte co potřebujete (oči apod). Klidně nahrubo, přítlak na 100%, můžete přetahovat, nemusíte být přesní. Můžete si tak docela dobře pohrát se světelnou scénou. Až to budete mít, tak klikněte dole zase na jednu z těch malých ikonek, tentokrát na obdélníček s kolečkem (Maska). V paletce vrstev vezměte štětec a pomocí kreslení černou barvou v této masce budete zakrývat to, co jste přetáhli při zesvětlování/ztmavování (resp přejedete štětcem to, co tam nechcete mít). Pokud by se vám to nepovedlo, klávesou X přepnete štětec na bílou barvu a zase to odkryjete. Pomocí průměru a tvrdosti štětce si stím pohrajte. A je hotovo :o). V případě zájmu můžete ještě kliknutím opět na ikonku přepůleného kolečka pod vrstvami přidat Jas a kontrast.Ať se daří, Cába
3.10.2008 16:40
Koukám. -
- e bych se tomu fotokrámu měl taky pověnovat, minimálně zkusit, jestli by jiná metoda občas nebyla lepší. Cábo, dík! :-)
3.10.2008 17:10
re: kaplan
Nemáš zač :) kolikrát na to prdím a dám jen simulaci filmu v šikovném plug-inu Alien skin Exposure 2... ale tohle mi přijde fakt nejlepší :)
3.10.2008 17:25
Alien
Mě to napodobování filmu v těchle plaginech přijde jako zhůvěřilost. Nač se pořád ohlížet zpátky? Je to pryč a co? Budu do smrti nostalgicky jezdit stopětkou škodovkou? :-)))
3.10.2008 17:40
cabo
líbí se mi to.Fakt minimální ztráta kresby,dá se to šikowně wohlídat.
3.10.2008 18:31
re: alien
kaplane to ne. Myslel jsem to tak, že je tam fakt hodně šikovných přednastavení a můžeš si tam uložit i vlastní a pak už je to rychlovka během úprav :) Nemyslel jsem tím, že se za každou cenu snažím přiblížet filmu (o tom se semnou jednou 509 taky hádal...:)))) ) taky mi to totiž přijde jako trochu nesmysl. Film je film - digi je digi....hlavní je, že výstup hezky vypadá a to tenhle plug-in prostě umí a je to rychlovka....prtoo ho občas použiju, když spěchám ;)


TOPlist