v chatu 
 
Vše nejlepší Jetysovi
7.5 00:10 cetlyk

Vše nejlepší Cetlykovi
7.5 08:19 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
17.2 10:59 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
10.2 20:21 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
27.1 12:45 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
20.1 16:10 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
13.1 12:06 jetys

Jetýsek se zkusí znovu vrátit
13.1 12:06 jetys

Dnes chajda neni
21.10 17:49 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
7.10 15:20 jetys

Tornedos

Autor
lojzík 
<<  >>

Vybavení:
Zobrazeno
1973
Přidáno
2006-05-21 02:22:23
Komentáře:
potěší
Body:
požaduji

Prosím o radu ...

 
Poznámky:
Já vim,že už si řikáte:“A něco normálního k obědu bude ?“ No jasně masíčko! Vegetariány bohužel nepotěším,ale co už.“Není na světě člověk ten,aby se zavděčil ,lidem všem“ .Já sem holt MASOŽRAVEC!
No,svíčková je nejlepší masíčko…,ale to už tady zase kecám,vždyť já mám rád ryby, mořský potvory,zvěřinu,jedl sem šneky i žábu….
Jakej je totiž rozdíl mezi biftekem,tornedos a filet mignon?Když je to všechno minutka a ze svíčkový? Kdo si tipnul ,že ve velikosti,má v podstatě pravdu. Biftek to je to nejlepší,ze střední části svíce a jak má pod 200g,tak už vás berou u huby. Tournedos je z té pokračující užší části a jsou to dva špalíčky po 75-80g. Filet mignon je ve třech kouscích. A co s tím prvním,nejsilnějším kuskem svíčkové? Nazýváme ho „palec“. Při rozkrojení se tak zvláštně, neforemně roztlemí. Co s nim? No jistě, tataráček.
Ty bystřejší z vás si všimli,že na fotce jsou tři kousky.Jak to? Vždyť přeci píše,že… Je to jednoduchý , Radek totiž ví,že mi dva kousky nestačej. :-))))))

Tak tedy,tramtararáááááááááá. Podávám hlavní chod!
“Tournedos z hovězí svíčkové“
podávané na lístkách mladého špenátu a holandskou omáčkou v kombinaci s telecím glazé.

Maso si nakrájej na špalíčky jak sem psal nahoře,okořeň čerstvým pepřem a zabal do anglické slaniny. Můžeš převázat motouzem,nechť to má formu,dej do misky ,zalej olejem a shovej do lednice ať to nikdo nenajde.:-)))
Otevři si lahvičku dobrého červeného,které budeš pít i během konzumace,dej si nohy na stůl a čekej až se maso proleží.
Nene,zase jeden z mojich chabých pokusů o vtip. Pravda ,ale je,že naložené maso je křehčí .
Dobře tedy. Připrav si zatím holandskou omáčku,a špenát. Maso budeš péct až na konec a vo to glazé bych si radši zase řek Radkovi. Dva dny se s nim fakt vařit nebudu.
Špenát:
Čerstvej špenát!Ten zmrzlej si nech k brabcům a bramborovému knedlíku.
Jéééé, brabci,pivo…..,sorry,zase sem někde mimo. :-)))
Jo,přepusť máslo,šoupni tam šalotku ,zpěň ji,mrskni tam špenát,sůl,bílej pepř a sušený rajčata.
Holandská omajda:
Do kotlíčku vraž dva žloutky trochu bílého vína a stejnej díl vývaru,ve vodní lázni to vyšlehej do krásný pěny a přidej přepuštěný máslo.
Moment, ve vodní lázni. Né že si s tim hrncem lehneš do vany!! Vodní lázní myslim velkej hrnec s vroucí vodou a do něj ten menší kotlík. To aby ta procedura probíhala při 80C.
Pardon,pardon někomu holt polopatě.
Vzpomínám si,že když sem ještě chodil do školy,tak jeden kuchař požádal mou spolužačku ať mu zcedí vývar. Opravdu ho zcedila.Přinesla mu tenkrát vyvařený kosti a vývar vylila do kanálu. Chudák.
Zase sem odbočil. Maso je odleželé,my jsme na půl vožralý po lahvince červeného a dáme se do pečení.
Omáčku,špenát,uvařenou karotku a chřest udržuj na teple a opeč maso.
Já to dělám takhle: Opeču maso z obou stran velmi zprudka,aby se hned zatáhlo a udrželo v sobě všechnu šťávu. Nepíchnu do toho vidličkou ani za nic .Přísahám bohu,že se radši spálim a obrátim to holou rukou.Potom zmírnim oheň a tak 4minutky dopeču. Taky podle toho jak stará kráva to byla. Nejlíp je když to pomačkáš prstem,vono to jako zapéruje a vyteče trochu krve. Tento krvavý způsob úpravy zveme“ rare“ .Většina lidí to však jí „medium“ to je růžová verze (asi o minutku déle).
Propečený se jmenuje „well done“.Jenomže to už si můžeš dát hovězí vařenou špičku s koprovkou a si na tom lepší.
No a je to!Teď už to stačí jenom nějak vzhledně poskládat na talíř.

Já sem měl teda tři krvavý kousky…no,řeknu vám,pohádka.Radkovi děkuji a vám přeju dobrou chuť.
Otevřete si ještě jednu lahev červeného,ať nemusíte potom vstávat. :-))


Jídlo připravil a aranžoval: Radek Kašpárek
Nacpal se k prasknutí,svými slovy popsal a o foto se pokusil: Lojza Prášil


PS: Pokud se zas někomu nezavděčím,tak gulášek z kližky ,se šesti a Plzeň k tomu….co? Taky dobrá volba.
 
Jak to vidí jiní:
 
Komentáře:
21.05.2006 08:27 The Bear 
Souhrnně k sérii: To mi nedělej, po ránu! Už takhle nabírám kila jak pašík před zabíjačkou, snažím se moc nežrat a po prohlídnutí těchhle fotek mám chuť vyluxovat lednici odshora dolů...
...což svědčí o tom, že fotky fungujou a tudíž se povedly na 100% :-).
Chcete snímek komentovat? Přihlaste se
TOPlist