v chatu 
 
Vše nejlepší Jetysovi
7.5 00:10 cetlyk

Vše nejlepší Cetlykovi
7.5 08:19 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
17.2 10:59 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
10.2 20:21 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
27.1 12:45 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
20.1 16:10 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
13.1 12:06 jetys

Jetýsek se zkusí znovu vrátit
13.1 12:06 jetys

Dnes chajda neni
21.10 17:49 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
7.10 15:20 jetys

pro přidání příspěvku se, prosíme, přihlaste


zpět k obsahu

27.1.2009 06:09psisko 
Aberace
haff Tak po pár letech boje s aberací objektivu pes přišel na to, alespoň v jeho případě,že aberaci silně ovlivňuje WB.Pokud je seřízeno jak má být haff,tak se projevuje sice ale je dobře ukočírovatelná.Myslíte že se pletu? Povidejto haff své zkušenosti .Ať jsme chytřejší zase o něco :( Taky se možná pletu haff. tak to zkuste vyvrátit ,ať pes nešíří bludy. haff : píšu, že je to jen muj dojem z cca 3 roliček, teda karet, asi 300 snímků,i v protisvětle.
27.1.2009 07:21
Aberace
Co je WB, odpusť neznalému ? Mám sice Lkové objektivy, ale také se s tím potýkám.
Aberaci ovlivňuje nastavené clonové číslo. Při testech objektivů se udává míra aberace při různě zacloněných objektivech.
Co jsem mluvil se známými, největší problém krajina a architektura. Většinou to řeší tak, že fotí s bílou oblohou a tu pak v pc vymění :)
Mě se osvědčil, na odstranění aberace, Lightroom. To je první po čem jdu když otevřu fotku. Je to sice za cenu mírného rozostření, ale dá se. Při velké aberaci už je lepší to převést do BW, tam to tolik neřve :)
27.1.2009 08:46
Aberace
Hogo Vyvážení bílé haf. O nastavení clonové hodnoty vím, testy objektivu taky znám ostranění aberace pomocí soft taky znám ice používám aperture a ps3 kde jsou korekce aberace, ale to jsem nemyslel.Nechával jsem někdy nastavení bílé na automatu nebo progr.Den oblačno +- atd.... nečerti se. pátrám .ironie není to pravé ořechové pro dotaz a sbírání zkušeností .Mě se to jeví tak jak jsem to napsal třeba se pletu proto jsem se ptal jestli s tím má někdo zkušenost .O výměně oblohy a jiných hard zásazích do snímku přeci není řeč .A už vůbec o objektivech L. ty by neměly,alespoň dle cenové relace, mít aberaci téměř vůbec .Moje cajz, nebo bercan, nemají žádnou, normálně postřehnutelnou aberaci .Otázka tedy zní, jestli White Balance ovlivňuje aberaci. haff.
27.1.2009 18:11
Aberace
Mnoho o ní napsáno. S tím vyvážením ale to souvislost má, jenže je to naopak. WB nastavuješ podle světla a .. a aberace je (velmi zjednodušeně) nejvíce vidět na kontrastních přechodech světlo stín (větve stromů proti obloze, rámy oken...). Vzniká na čočce při lomu světla. Takže světlo má vliv jak na WB tak i na aberaci.
28.1.2009 06:21
aberace
Bylo mi jasné že nějaká souvislost tam je. výsledky hovoří jasně.Ta sigma 20-40 je strašná mrcha na to. po vyvážení bílé, se to cca o 30-50% zlepšilo.Ten obj.Má výraznou aberaci do fialova místy katastrofalní .Je to třída ex .Na reklamaci byl, na seřízení byl, a pořád tam byla.Ještě mne napadlo jestli by nepomohl UV filtr slim.Ale průměr 82 je drahej jen tak na zkoušku. musel bych vědět, že to zase o trochu tu aber. shodí jistě. :)O aberaci jsem přečetl snad vše co je na webu.Otravuju se s tím už moc dlouho.Jako poslední možnost jsem volil přímé dotazy konkretním osobám .Dle očekávání nikdo neví nic jako vždy.
Dik jetys alespoň za toto. Chtělo by to diskuzi s nějakým optikem specialistou na tuto techniku.nezná pes žádného už.


TOPlist