v chatu 
 
Vše nejlepší Jetysovi
7.5 00:10 cetlyk

Vše nejlepší Cetlykovi
7.5 08:19 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
17.2 10:59 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
10.2 20:21 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
27.1 12:45 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
20.1 16:10 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
13.1 12:06 jetys

Jetýsek se zkusí znovu vrátit
13.1 12:06 jetys

Dnes chajda neni
21.10 17:49 jetys

Pojďte na chat - Noční téma
7.10 15:20 jetys

pro přidání příspěvku se, prosíme, přihlaste


zpět k obsahu

8.11.2009 20:27Jan Krása 
Můj, trošku rozlobený plivník
Přenášim sem mé rozpovídání, plné rozporuplných pocitů z komentářů u snímku "DÁMY Z ROKU 1910" od Hanči. Zastavil jsem v Malmö u pumpy s wifinou natěšen, že se pokochám vašemi fotopracemi a trošku popovídám. Když jsem došel k tomuto snímku ( který se mi osobně líbí ),po přečtení komentů mě dobrá nálada dost rychle přešla. Nikoli pro to, že se některým snímek nelíbí, ale z úskoprsého pohledu, jaký bych tady nečekal. Dál mluvit nebudu, raději pojedu dál a nechám to vychladnout. Kopii svého názoru přikládám a byl bych docela rád, kdyby hned nezapadl. Mějte se tam doma fajn. "O čem to tady proboha plácáte ?? Jak jsem měl tuto galerii rád, tak začínám mít pocit jakéhosi kastování a to mne dost mrzí. Nerad bych zase hledal jiné místo, kde by si o fotkách a focení člověk v klidu a přátelsky popovídal. Ta kritika použití prokresby (nejspíše od dnes již neznámého autora) je zde zcela směšná. Vy jste nikdy nedělali fotomontáž ? A pokud ano, nepoužili jste v ní prvek, který vytvořil někdo jiný? Nebo jste ochotni přijmout pouze styl, který se zamlouvá právě vám? To by bylo velice úzkoprsé. Přešel jsem kdysi k této galerce proto, že jste se k sobě takto nechovali. Malované obrázky jsou vsazovány například do šperků. Ten šperk je dílem návrháře, ačkoli obrázek před lety namaloval někdo jiný. A takových příkladů bych mohl jmenovat mnoho. Věnuji se fotografii bez mála 50 let a poznal jsem spousty zajímavých snímků jak v analogové, tak v digitální formě. A ta právě dává tvůrčím schopnostem mnoho nových možností. Jsou lidé. kteří je nechtějí pochopit, nebo jsou líní se je učit. Pokuste se nad sebou trošku zamyslet. Máte-li pocit, že to, co se právě zrovna vám nelíbí,nebo to co sami neděláte je špatné, nejste na dobré cestě. Howgh.
8.11.2009 22:26
Grafiky a koláže
Není za tím spíše obecně rozšířený dojem - takovou grafiku, to máš pár kliknutí na počítači a je to? Když se podíváte na http://www.fotozoo.cz... ta se myslím vydařila a fotografie tam je v symbióze s grafikou.

Některé Hanky grafiky jsou vydařené, některé ne. A většinou ty vydařené nejsou koláže i když (viz výše) i ty se některé povedly. Ale to, zda má Hanka vyřešené autorství - netroufl bych si být soudcem. Sám nevím, jak je to s kolážemi u tak starých děl ...
8.11.2009 23:31
Grafika & kolaz
Jsem rad, ze jsem to do fora nevytahl ja ;-)

Tvuj nazor Honzo beru a byl jsem na nej zvedavy, ale ...

Je to podle me legitimni tema na debatu, nikoliv placani. To co dela Hana neodsuzuju, jen jsem vytahl na svetlo neco, o cem mozna premyslel i nekdo dalsi. Kdyz si odmyslim tu perokrespu, nezbude z toho jednoho konkretniho dila Hany temer nic, alespon pro me ne. Vedeni debaty stylem, mel jsem to tady rad, takze se vzpamatujte, nebo "bububu", pujdu pryc je podle me kandidujici na "trapnenku". O jakem kastovani a o jake lenosti se neco ucit to safra mluvis, tomu Honzo nerozumim. Fotomontaz z vlastnich fotek je podle me neco jineho, nebo si myslis, ze si muzu jen tak bez tveho svoleni stahnout cca 10 tvych fotek a udelat z nich vlastni obrazek? Pamatuji se, ze zde kdysi byla jedna dost povedena fotomontaz lednacka /to pro panaJana nesrovnavam s obrazkem Hany, ale do tema "fotomontaz"mi to teda sedi/ ...

Jen pro jistotu jeste jednou pripominam, ze to co dela Hana v zadnem pripade neodsuzuju, aby se zde zas debate nestocila nekam jinam.
9.11.2009 00:04
Grafika & kolaz - Honzův plivník
Honzo, drsná slova musím říct. Plně souhlasím s komenty Hynka a Vilmy pod tím obrázkem. To se prostě nedělá, brát si za své cizí. A je jedno, jak je originál starý. Sama znám ten pocit, když po netu nacházím svoje fotky nebo části nich znetvořené a mnohdy navíc s cizím vodoznakem.
9.11.2009 00:46
taky jsem si priplivl
asi bych se snazil premluvit houmra k mirnejsimu slovu, ale ma v zasade pravdu. konec koncu, mame to i v pravidlech: "2/ Uživatel prohlašuje, že vkládané snímky jsou jeho autorským dílem, případně že snímky vkládá se souhlasem jejich autora. Krádež snímku je považována za zvláště zavrženíhodný čin a může vést až ke zrušení uživatelského účtu. Uživatel nese zodpovědnost za pravdivost svého prohlášení. "

vsechno ostatni jsou jen reci

na druhe strane se mi hancina prace libi a myslim, ze se nam podarilo primet k zamysleni. budu se tesit na dalsi kousky...
9.11.2009 00:56
Grafika & kolaz
No vida. Že by se to opravdu ujalo a rozeběhlo? Tak nejprve k anemone. Máš pravdu, cizí fotky se zneužívat nesmějí. Ale kdo v tomto případě použil cizí fotku ? Hanka do svého způsobu tvorby použila kreslený obrázek ze starého časopisu, který tam dle mého názoru sedí. Tady přece nechcete mluvit o nutnosti, mít k tomu model release. A teď k Hynkovi. Ad1) - S tím "plácáním" jsem, pravda, možná přestřelil, ale nějak mi to v té chvíli samo vlezlo do huby :-) Ad2)- Rozhodně jsem nechtěl, aby to vyznělo jako bububu :-) :-) To už vůbec ne. Mněl jsem jen z toho povídání pod fotkou dost nepříjemný pocit. Ono mi ani tak nešlo o sdělení názorů, ale o způsobu jejich podání. Například u Willi mě dost překvapilo a zamrzela slova "proč se přiživuješ na práci jiných a nepracuješ s vlastními fotkami", nebo "vidím jen rozmazaný obrázek" což už vůbec nechápu. Dost drsná slova. Právě Hanka si jde svou cestou, má svůj styl a pokud jej obohatí koláží, do které si najde ve starém časopise kresbu, která jí tam pasuje, je to zcela běžná praxe. A pokud si člověk najde takto náročného koníčka (Hanko promiň) v takto pokročilém věku a snaží se v něm neustále zdokonalovat, pak já osobně jen skláním klobouk. Pokud bych někde viděl chybu, snažil bych se spíš poradit, nikoli odsuzovat. Tudíž to ještě shrnu Hynku. Nemůžeš použít pro svou práci mé fotografie, zrovna tak jako já nemohu v reportážích a dokumentární fotografii použít snímky, které vytvořil někdo jiný. Ale v grafice je používání kreseb ze starých časopisů zcela běžné. Navázal bych tady na jednu debatu, která tady kdysi běžela. Byla o studiu a zdokonalování se. Když si projdete časopisy o fotografii a grafice z posledních let, najdete v nich spoustu takovýchto použití, a to od světově uznávaných fotografů a grafiků. Ještě nakonec jen podotýkám, aby nedošlo k mylnému názoru, že Hanka není má žádná má příbuzná :-) Takto se rád zastanu každého, když budu mít pocit, že je mu poněkud křivděno :-)
9.11.2009 01:20
Grafika & kolaz
Clovece Hugo, v tomhle si myslim Houmr nejede, ale umravnit by se ten pacholek mel /viz ma vlozena posledni fotografie/ ;-))

"vidím jen rozmazaný obrázek" je podle me dost jasny popis dojmu z obrazku, pokud by to napsala WiLi me, rozumel bych tomu a drsne by mi to nepripadalo ani trochu. Uprimne jo, ale to bych ja osobne povazoval spis za "cuprdupr" pristup ke kometovani.

Na odkazu co sem posilal Jetys uz perokresba neni, hmm, a krom toho, jak velkej rozdil je mezi kresbou a fotkou, co se autorstvi tyce. Dokazal bys prosim najit jeden takovy priklad od renomovaneho fotografa o kterem pises, ciste ze zvedavosti bych se rad kouknul.

Jsem presvedcenej, ze uziti ciziho obrazku je i v grafice velice tenky led. Jak uz jsem psal pod fotkou, kde to vsechno zacalo, pro me by to mozna i bylo trochu obhajitelne /uplne asi ne/, ale to jen v pripade, ze bych vyrazne cejtil pridanou hodnotu autora kolaze a tu tam proste ja v takove mire, abych to alespon trochu pobral nevidim.


9.11.2009 01:41
Grafika a koláž
Citace "autorky" u první vložené fotografiky:.....Později jsem do tohoto "skla" vkládala portréty vnučky, krásných dam ze starých pohledů .......

a ze života:
1) odmítnutá koláž s portrétem zesnulého vlastního předka z fotobanky shooter, protože nebyl souhlas autora fotky a předka
2) vyloučení z fotobanky dreamstime za grafiku včely, která se moc nápadně podobala přednastavené včele z jednoho grafického programu

Co dodat.....
9.11.2009 01:47
Grafika & kolaz
Honzo, psala jsem jen, že se to prostě nedělá, brát si za své cizí... A dodávám, ať je to cokoliv
9.11.2009 07:08
GaK
Bych ani neveril, kolik lidi jeste chodi na fotozoo...
9.11.2009 07:08
G&k
tak jsem se probudil a zapnu si fotozoo ..........
Použiji jeden slovní obrat, váženého uživatele zdejší galerie : "proč nejsem překvapen"
9.11.2009 07:30
Grafika & kolaz
Tak koukám, celkem tu Honzovo vlákno roste. Nejspíš bych taky měla přidat pár slov. Nepopírám, že Hanka má svůj vlastní směr, který si určitě své diváky najde. Každý z nás je jiný nejen tvorbou, ale hlavně i vkusem ( to je fajn, ne? ) Já patřím k těm, které prostě neoslovila ( jako i některá další ze zdejších užívátek ;) ) , ale to by určitě nebyl důvod cokoliv kritizovat. Jednoduše vůbec nekomentuju. Poprvé mne ale překvapily dvě po sobě jdoucí dílka, které nahoře vytáhnul jetys. To jsem si tedy jen zabrblala pod vousy doma. Ovšem tentokrát jsem ( přiznám možná malinko přímočařeji, ale ženský zbytečně nevokecávaj ) napsala, co mi vadí. Honzo, myslím, že mě znáš a víš, že nejsem žádnej drsňák. Ale co mě dokáže rozhycovat je nepoctivý jednání. A to podle mého využití díla někoho jiného pro svou tvorbu jednoznačně je. Nejspíš nastal ten správný čas toto i jiné bolístky probrat nad pivem ;) To by byl hukot !
9.11.2009 09:46
Grafika & kolaz
Mám staré časopisy s obrázky od Buriana. Když je nafotím a graficky upravím, bude to moje práce nebo krádež?
9.11.2009 10:17
G&K
covece hynku, ani netusim proc jsem si myslel ze nam breta pod fotku priplivnul, pardon, pardon. ono je vlastne tezko rict, jestli je horsi nekomu dilo sebrat, nebo prisoudit co nestvoril ...
9.11.2009 10:18
G&K sol
ja ti ani nevim, jde asi o miru umeleckeho znetvoreni(rozumej uziti). je to proste na hranici a proto se o tom asik bavime.
9.11.2009 10:39
G&K&clown
...clowne já tě chápu... mám už u tebe silně zkaženou reputaci z dob minulých..;)
..a raději teda nic k tomu všemu co si myslím nepřipísnu jo?...;))
---
(a mám u tebe pivo)
9.11.2009 10:44
G&K
Zdravím všechny co tu jsou a budou - nedá mi to abych si taktéž nepřiplivnul k tématu. O tom co je na fotozoo teď, co bylo, jaký jsou vztahy atd. nemá smysl psát, každej kdo je tu dýl ví o co gou a opravdu si myslím, že tohle řečnění to stejně nevyřeší. Lepší by opravdu bylo sednout někde nad škopkem a pár věcí probrat - stejně bude spousta názorů, uraženejch hlav atd., takže proč to řešit tady.
Nebudu psát jestli se zastávám té nebo té strany. K věci asi tolik. Je dobře že jsou tu taková zvířátka jako je Hanča. má svůj styl, který podle mne rozhodně zajímavý je. Pro mne ale bohužel není takový jak bych řekl, který je nějak společný s focením samotným. Beru že fotografika, má své místo na slunci, ale osobně její i když celkem líbivé výtvory nehodnotím - prostě se na ně dívám jinak než na fotky. Neříkám tím, že jsou zlé, některé se mi opravdu líbí, ale prostě to není moje kafe.
Pokud bych se měl osobně vyjádřit k debatě, která tu probíhá k jejímu dílu - musím souhlasit s tím, že mi osobně nepřijde vhodné vzít cizí námět ( i když se asi těžko najde jeho autor ) a ten přetvořit k obrazu svému. Nehledě k tomu, že cizí námět zůstal prakticky nedotčen ( obrazně řečeno ) a kolem něho je pomocí počítače vytvořeno jakési máznutí. Jak říkám, výsledek je pro oko celkem zajímavý, ale pro mne osobně až příliš kýčovitý v tom smyslu, že bych se měl s tímto dílem chlubit. Tady musím plně souhlasit s tím co napsala WiLi ve svém posledním příspěvku v 07.30 . Vidím to stejně.
Nepochybuji o tom, že si podobná díla najdou své příznivce, ale samozřejmě se najdou i tací, kterým se líbit nebudou, nebo pro které prostě nebudou to pravé ořechové.
Doufám, že nikdo nebude tato má slova brát jako útok na autorku - takto rozhodně nejsou myšlena - jak už jsem napsal, je dobře že tu jsou i takový autoři, kteří jdou svou cestou, mají své vidění a snaží se to tu trochu rozhýbat. nehledě k tomu, pokud by Hanča nedala do placu toto dílko, nebyla by tu ani tato diskuze - a mohl jsem v klidu marodit dál :)

9.11.2009 11:54
G&K
http://www.fotozoo.cz...
Komentar z 09.11.2009 08:32

13.11.2009 23:42
G&K
Je hanbou nieco taketo.... Ale nie hanbou onej Hanky ale vas tu... Melete nezmysli a este ste na ne hrdy...

Od hora dolu jeden vacsi nezmysel ako druhy... Som vytvarnik a vytvarnicina ma zivi a preto AZ je pre mna alfou a omegou a tou spominanou hanbou je, ze vy, tvariac sa ako ludia blizky vytvarnemu umeniu, nemate ani len tolko snahy si vobec ten autorsky zakon a suvisiacie predpisy precitat... zato mudrovat tu to viete?!

Predpokladam, ze onu Hanku ste uz vystvali...?!

Hugo - ostatnych skratka obidem, to nema cenu sa venovat takymto blbostiam... ale zarazilo ma ako poukazujes na pravidla servru...

No pokial su one pravidla v rozpore s pravnym predpisom, si ich mozete strcit niekam a oni v rozpore su... Vezmem akekolvek foto ci iny obraz - v zmysle AZ je obrazovym dielom, akekolvek dielo vnimatelne zrakom, takze je jedno ci data, ci papier, platno, cokolvek - a nikoho sa nebudem pytat na suhlas a vyskladam si z neho co len chcem a kludne ho budem signovat, pricom jednam v inteciach zakona a v sulade s dobrymi mravmi... No a ak by sa mali hanbit oni, tak vy za spravu servra sto krat viac teraz...

Tej Hanke by som sa na Vasom mieste ospravedlnil...
14.11.2009 00:26
G&K
Pravidla serveru bych do toho netahal i kdyz je kazdyho vec, jaky si nastavi a AZ mu muze bejt uplne jedno.

Srovnavat logo nekde v rohu s obrazkem o kterem byla rec je dost ucelova hovadina.
Ta debata mela zustat pod tou fotkou, tahat ji do fora byla taky pekna hovadina, ale kdyz uz jsi to nakopnul, muzu si k tomu napsat co se mi chce.

Vytvarnemu umeni nerozumim ani prd, takze se tak tezko muzu tvarit.

Jestli jsem se Hanky necim dotknul, omlouvam se, ale debata o tom jak moc je, nebo neni blby pouzit cizi kresbu/fotku je podle me stejne legitimni, jako ostatni debaty tady.

14.11.2009 00:34
tak teda....
Fotomontaz z vlastnich fotek je podle me neco jineho, nebo si myslis, ze si muzu jen tak bez tveho svoleni stahnout cca 10 tvych fotek a udelat z nich vlastni obrazek?

to je citat z tvojho vstupu nie? Musim byt myslis, prilis velky lumen, aby z kontextu vety nebolo jasne, ze ak to spravim, robim co nemozem a teda som vlastne zlodej?

A ja ti teda odpoviem za toho, koho si sa pytal... Ano mozes.. a vsetci ti mozu akurat tak vyskocit na hrb.. a ak budu prskat, je to ich blbost, nie tvoja...

A posledna vec... Tak svinsky alibisticky tu vacsina z vas poukazuje na to, ze je to len debata - taka volna a vseobecna, pricom jednym dychom nezabudne spomenut Hanku, ci jej podla vas amoralne a neeticke spravanie sa... tak toto uz podla mna az tak legitimne teda nie je...
14.11.2009 00:45
G & K
autorský zákon ti umožňuje zcela volně použít část jiného výtvarného díla pro dílo své vlastní. Nevidím nic špatnýho na tom co Hanka dělá. Něco jinýho je vzít nějakou fotku, obraz, sochu nebo jiné výtvarné dílo, které nepozměníš a budeš ho signovat, to je zločin.
14.11.2009 00:49
tak taky teda ...
No jasne, ze je, si to asi pamatuju ... o amoralnim chovani se jsem nic nepsal, takze mi netrkej do huby neco jinyho.

"Jsem presvedcenej, ze uziti ciziho obrazku je i v grafice velice tenky led. Jak uz jsem psal pod fotkou, kde to vsechno zacalo, pro me by to mozna i bylo trochu obhajitelne /uplne asi ne/, ale to jen v pripade, ze bych vyrazne cejtil pridanou hodnotu autora kolaze a tu tam proste ja v takove mire, abych to alespon trochu pobral nevidim."

... jsem taky psal, a i kdyz mi muze bejt z tech mejch radoby chytrech kecu trochu blbe, o zadny zlodejine to teda neni a nebylo.

A ten koho jsem se ptal mi odpovedel, cili to asi vidi jinak, nez ty.

"Nemůžeš použít pro svou práci mé fotografie, zrovna tak jako já nemohu v reportážích a dokumentární fotografii použít snímky, které vytvořil někdo jiný."

Alibismus muze bejt svinskej a ja muzu bejt svine, to se neda nic delat, ale taky bych tu ted mohl alibisticky drzet hubu, coz by mozna bylo nejlepsi, ale nechce se mi.


14.11.2009 00:55
pokial ide o ten server...
pravne normy su zavazne pre kazdeho, a teda aj pre spravcu servra... a pravidla si zas az tak volne stanovovat naozaj nemozno v nicom, ani v tomto nie...

Ale to nie je o tom... je to o tom, ze tam Hugo vobec sponemul nejake pravidla a ako spravca by mal, teda aspon ja by som to od neho ocakaval... vediet a poznat takto zasadne a trivialne jednoduche veci ohladom autorskych prav... namiesto toho sa pripojil k tym co hundru...
14.11.2009 01:00
htth
No predsvedceny mozes byt naozaj o com chces.. z kontextu tohoto tu a aj toho pod fotkou si jednym z tych co by sa jej mal ospravedlnit a somnou o tom nediskutuj...! Budto sa jej ospravedln, alebo vazne drz hubu...
14.11.2009 01:22
...
Tak nejak, muzu ...
Vykricniky fakt miluju, udelej jich jeste pet.

A hubu drzim az od ted, teda ...
14.11.2009 04:29
...
Kaslu na to, nic mi to neudela ...
Omlouvam se Hanko, pokud jsem se te nejak dotknul, to se stat nemelo.

14.11.2009 08:24
a co na to AZ?? :o)
HLAVA I
PRÁVO AUTORSKÉ
Díl 1
Předmět práva autorského
§ 2
Dílo

(4)Předmětem práva autorského je také dílo vzniklé tvůrčím zpracováním díla jiného, včetně překladu díla do jiného jazyka. Tím není dotčeno právo autora zpracovaného nebo přeloženého díla.




Oddíl 2
Osobnostní práva
§ 11
(3) Autor má právo na nedotknutelnost svého díla, zejména právo udělit svolení k jakékoli změně nebo jinému zásahu do svého díla, nestanoví-li tento zákon jinak. Je-li dílo užíváno jinou osobou, nesmí se tak dít způsobem snižujícím hodnotu díla. Autor má právo na dohled nad plněním této povinnosti jinou osobou (autorský dohled), nevyplývá-li z povahy díla nebo jeho užití jinak, anebo nelze-li po uživateli spravedlivě požadovat, aby autorovi výkon práva na autorský dohled umožnil




14.11.2009 08:27
...
Ale hlavne vas prosim o jedno, nepouzivejte moje fotky ke kolazim. Ne, ze bych nejak baziroval na tom, kde a jak jsou pouzity, ale je to tim, ze kolaz jako takovou nesnasim :o)
14.11.2009 11:00
...
take si mi peter chybal :)

ja ten rozpor mezi pravidly a zakonem nevidim.

za dobu, kdy jsem dostal prilezitost pracovat pro intergram, se mi dostalo relativne vycerpavajiciho komentare k nove pripravovanemu a dnes platnemu AZ. take jsem mel to poteseni konzultovat pripominky ohledne AZ na tehdy prichazejicim internetu. urcite nejsem dokonaly, nejsem ani pravnik, ale snazil jsem se co to slo ... navrhy na upravy pravidel s radosti prostuduji.
14.11.2009 12:54
Tiez ta rad vidim Hugo..;))
Ale to neni o tom... Ked sa mi nieco nepaci, no tak to poviem nahlas...

Rozpor medzi pravidlom a AZ?

Ani nie tak medzi nimi, ako medzi tym AZ, pravidlami a tym co si tam napisal...

""2/ Uživatel prohlašuje, že vkládané snímky jsou jeho autorským dílem, ".. ale ona autorkou JE... prave v zmysle AZ... a aj napriek tomu tu prebehlo toto...

Ste tak zadubeny kazdy jeden, alebo to len na mna hrate? Je tak zatazko si uznat chybu a tej zenskej sa skratka ospravedlnit? Kokos a to mne je velmi casto vytknute, ze som hulvat a neslusny????

No fajn... tak ja nim budem v celku rad, lebo mne uznat si chybu a ospravedlnit sa problem nerobi...

A este odkaz pre Povysila.. asi fakt nemusis mao obavu z toho, ze by chcel niekto tvoje fotografie pouzivat pre kolaze, su totizto nacisto nepouzitelne... no i tak... Vedz, ze ak budem chciet tak to skratka spravim a ty samozes ist akurat tak sankovat... a teraz kludne zas bez na googel, hladaj dalej, kopci urivky a podobne...

Tymto to povazujem pre mna za uzavrete...


14.11.2009 14:09
...
smankote, asi bych se mel citit urazen, ze me Pan Velky Umelec urazil :o)...

Jen jsem sem dal co se pise v AZ pane dokonalej. klidne si pouzij co chces, me je to vcelku u prdele, jen jsem vyjadril svuj nazor na kolaze....


TOPlist